Kapilarna vlaga se pomika iz zidov nazaj v zemljo

kapilarna vlaga

Kapilarna vaga v zidu –Trajno izsuševanje hiš s postopkom elektroosmoze:

Sistem ECOpulse za izsuševanje kapilarne vlage ekonomično, brez gradbenih posegov reši problem kapilarne vlage in pogosto tudi težave s plesnijo v stanovanju, ki večkrat nastane prav zaradi kapilarne vlage. Trajno izsuši zgradbo in poveča njeno življenjsko dobo, znižuje stroške ogrevanja, odstranjuje strupe in soli iz zidov ter preprečuje nastanek bakterij, plesni in pršic. Priznana inovatorja Iztok Medved in Sebastijan Prislan iz žalskega podjetja Ursa sta ta sistem v celoti razvila in izdelala v Sloveniji. 

Večkrat nagrajeni sistem ECOpulse je primeren predvsem za zgradbe, ki nimajo izvedene hidroizolacije oziroma tam, kjer je ta poškodovana. Sistem uporablja tehnologijo pulzno resonančne elektroosmoze. Na kapilarno vlago vpliva tako, da ji obrne kapilarni tok. Zaradi tega voda v kapilarah spremeni smer in se začne pomikati nazaj v zemljo, in ne sili več v stene zgradbe. Sistem po vgradnji ne potrebuje več nobenega vzdrževanja. Inovatorja, s katerima smo se pogovarjali o tem sistemu, ga še posebej priporočata tam, kjer je poseg v gradbeni objekt onemogočen ali nedovoljen, denimo pri spomeniško zaščitenih stavbah, gradovih in cerkvah.

Kaj sploh je kapilarna vlaga in kako nastane?

Kapilarna vlaga nastane zaradi nepravilno izvedene hidroizolacije oz. tam, kjer te sploh ni, zaradi česar prihaja vlaga pod temelje stavbe in po stenah navzgor. Največkrat se kaže to na ta način, da začne kje na spodnjih delih luščiti barvo, odpadati omet, iz stene začne tiščati soliter, na zunanji strani hiše pa se navadno začne odpirati “cokl” ali pa nad “coklom”. 

Kako voda prodira v stene?

Skozi večje in manjše razpoke. Manj znano pa je, da voda potuje tudi po kapilarah, ki so tako majhne, da niso vidne s prostim očesom.

Problem vlažnih sten je velikokrat povezan z dvigom kapilarne vlage, ko voda iz zemlje vstopa v zgradbo skozi kapilare v stenah. Problem je še posebej izrazit na starejših hišah, vse skupaj pa lahko še poslabšamo, ko začnemo zapirati zgradbo od zunaj, saj se tako zidovi na ven ne morejo več izsuševati, zato vsa vlaga začne pritiskati navznoter. To si lahko predstavljamo kot, če v vedro vode pomočimo krpo in se začne voda vzpenjati po njej. Manjše kot so kapilare, večji je učinek. Po zidu zgradbe se lahko voda vzpenja tudi do šest metrov visoko, vendar je to bolj redek pojav. Zaradi mokrih zidov so stroški ogrevanja in hlajenja lahko tudi do petinšestdeset odstotkov večji kot pri suhem zidu; v kubičnem metru zidu je lahko tudi do štiristo petdeset litrov vode.

Kako prevelika vlažnost vpliva na zdravje?

Škodljivo, še posebej kadar imamo težave z dihali, saj spodbuja nastanek raznih bakterij, plesni in pršic. Nastanek zidne plesni je skoraj neopazen, saj se njen večji del razvije v zidu. Opazimo jo šele, ko prodre skozi omet in barvo. Zato je za zdravo bivanje med našimi stenami suho zidovje osnovnega pomena.

Kaj ponuja tržišče?

Na voljo je več različnih načinov preprečevanja vlage, veliko je neučinkovitih in probleme le zamaskirajo, hkrati pa uporabljajo kemikalije, kar na daljši rok le še poveča težave.

V čem je vajina inovacija?

Posnemala sva naravo, pri čemer ne delujeva proti njej, ampak z njo. Povsem brez kemikalij in strupenih materialov, saj nam ti že tako preveč zastrupljajo okolje. Uporabljava postopek elektroosmoze, s katerim lahko izvajamo nasproten pritisk in vodo preusmerimo nazaj iz koder je prišla.

Kako bi opisali to tehnologijo?

Tehnologija pulzno resonančne elektroosmoze, ki jo uporablja sistem ECOpulse, je osnovana na dobro uveljavljenih znanstvenih teorijah. Klasična elektroosmoza je bila patentirana pred več kot sto leti. Te tehnike za izsuševanje stavb pa se uporabljajo kakih petinšestdeset let, naše podjetje je edini slovenski proizvajalec tovrstnih naprav. Sistem je v celoti razvit in izdelan pri nas. Elektronika in poseben elektromagnetni oddajnik, ki ga vsebuje ECOpulse sistem, pa je edinstven in je izpeljan iz študije Nikole Tesle. 

Kako deluje naprava?

Sama poišče resonančno frekvenco in s tem vpliva na kapilarno vlago, ki se vzpenja po stenah zgradb, ter ji obrne kapilarni tok. Vlaga se zato začne pomikati iz zidov nazaj v zemljo. Pri tem pa s seboj odnaša tudi različne strupe in soli, ki so se skozi vsa leta nabirali v zidovih in nam s tem povzročali še dodatno škodo – oksidacijo kovin, odpad ometa in drugo.

S pulzno elektroosmozo dosežemo, da delci ne potujejo v statičnem električnem polju, temveč jih pulzirajoče spodbujanje prisili k orientacijskim spremembam, zaradi česar se majhne in velike molekule v vodi lažje ločijo in s tem hitreje potujejo od pozitivnega proti negativnemu električnemu polu.

Ali naprava deluje žično ali brezžično?

Je kombinacija brezžičnega in žičnega sistema. Pri brezžičnem sistemu naprava pošilja v steno elektro-magnetne impulze, ki spremenijo polarnost vode v steni in jo prisilijo, da se obrne nazaj v zemljo. Brezžični sistem je uporaben, kjer gradbeni poseg ne pride v poštev oziroma kjer je namestitev otežena; denimo pri opremljenih objektih, kjer je nedovoljeno ali neželeno poseganje v stene in kjer je dostop do stene nemogoč. Brezžična metoda traja malo dlje in ima določen obseg delovanja.

Na koliko kvadratnih metrov deluje ta sistem?

En tak sistem je mišljen za eno povprečno hišo, v končnem stadiju ima premer delovanje dvaintrideset metrov, to pomeni od točke inštalacije šestnajst metrov okoli. Najbolje deluje tam, kjer je nameščen, z oddaljenostjo pa njegova moč malo pada. Ravno zaradi tega pa mi prej vse izmerimo, da ga postavimo na kritično, strateško mesto, kjer bo to najbolje delovalo.

Koliko energije porablja naprava? 

Strošek energije je zanemarljiv, porablja le nekaj vatov. Ker porablja tako malo energije, ga je smiselno uporabiti tudi tam, kjer ni dostopa do električnega omrežja, saj ga lahko poganja že manjša sončna celica ali akumulator.

Kje je sistem še posebej uporaben?

Tam, kjer tradicionalne metode niso uspele rešiti problema mokrih sten. V zgradbah vseh vrst standardnih gradbenih materialov, spomeniško zaščitenih stavbah, kjer gradbeni poseg ni mogoč… 

Kako najprej izmerite ali je v hiši sploh problem kapilarne vlage?

Uporabljamo različne načine, pri hitri meritvi uporabljamo način ultrazvoka, ki meri stopnjo napojenosti vlažnih sten tudi v globino materiala, pri tem pa nam sten ni potrebno poškodovati. Uporabljamo tudi toplotno kamero, saj so vlažne stene bistveno bolj hladne, s tem pa se precej povečajo tudi toplotni mostovi.

Koliko objektov v Sloveniji ta sistem že uporablja?

Uspešno je bilo saniranih že okoli 500 objektov.  

Koliko hiš v Sloveniji ima probleme s tem?

Vse starejše hiše oziroma vsaka sto let stara hiša ima ta problem, ker sploh nima urejene nobene hidroizolacije. Ti problemi pa postanejo še izrazitejši, ko začnejo ljudje nove standarde uporabljati na starih objektih. Recimo, ko obložijo od zunaj hišo s stiroporom do tal. To je tako, kot bi dali plastično vrečko čez hišo. Če damo notri še plastična okna, je hiša povsem zaprta. In ker hiša nima hidroizolacije, začne vlago po temelju in steni vleči gor, ker pa je hiša od zunaj zaprta do tal, začne sedaj vsa vlaga pritiskati navznoter.

Tudi hiše, ki so bile narejen pred letom 1980 in so za hidroizolacijo uporabljale le lepenko, polito s katranom, imajo ta problem. Boljši materiali so prišli kasneje. Danes denimo v Ljubljani veliko predelujejo stare kleti, ki niso bile mišljene za bivalne prostore, v sobe za študente, kjer pa se potem pojavi ta problem. Nepredušno jih zaprejo, zamenjajo okna, pobarvajo…, včasih pa so stare kleti bile zračne, zato tega problema ni bilo.

Prednosti vašega sistema?

Uporaba našega sistema izboljša življenjske pogoje, za vedno izsuši zgradbo – dokler je naprava vklopljena, prepreči oksidacijo kovin, prepreči pokanje sten zaradi širjenja rjavečih kovin, poveča življenjsko dobo zgradbe, zniža stroške ogrevanja, iz zidu odtuji razne strupe ter soli, zmanjša jedkost okolice in izboljša pogoje za rast rastlin, prepreči nastanek bakterij, plesni in pršic.

Kakšne valove oddaja naprava?

Naprava je okolju in ljudem prijazna, saj deluje v audio spektru – reda nekaj kilohercev, in ne oddaja nevarnih frekvenc. Prav tako ne povzroča nobenih emisij ali odpadkov, ki bi lahko škodovali naravi ali imeli kakršen koli negativen učinek na gradbeni objekt ali njegovo okolico.

Kje lahko bralci dobijo več podatkov o tem?

Na spletni strani https://www.ecopulse.eu/ ali nas pokličejo po telefonu 041-634-937. Ker smo edini slovenski proizvajalec tovrstnih sistemov, je naša strokovna pomoč in ekipa vedno na voljo. Na spletni strani imamo tudi brezplačen priročnik s koristnimi nasveti, ki bo vašim bralcem pomagal prihraniti čas in denar.

Tatjana Svete